söndag 22 november 2009

Sörmlänskt kök







Att tänka på Södermanland får i alla fall mig att tänka på pittoreska byar med lövträd och underbara ängar där sjöarna ligger tätt.


Ett mycket trevligt landskap även vad gäller loppis.





Men pittoreskt är icke vad det blev i detta kök. Josef frank var en av många favoriter i hushållet och färg är kul att variera så det skulle vara enkelt att göra. Men inte så blygsam för det inte... Det blev en asfaltsgrå fondvägg och resten av köket vitt för maximalt ljusinsläpp.




Lysrörsarmaturen i taket vid köksskåpen byttes ut till en skena med spotlights för att kunna rikta ljuset mot bänkarna där det behövs. Punktbelysningen placerades på skänken (fd kökssåpet) för att få ett komplement med ljus vid middagar med levande belysning och ovanpå kylskåpet för att belysa fondväggen på ett milt, icke riktat sätt.

Vi slog upp en köksö från Ikea efersom avsaknaden av bänkyta var stor. Två barpallar fick plats på andra sidan för spontana konversationer vid matlagning eller för en snabb frukost. Tack vare överhänget på köksön tar pallarna ingen extra plats utan skjuts lätt in under.


Luckorna skickades iväg på lackering och fick överdimensionerade handtag i svart trä. Jättehärliga att ta i!



Köksbordet i furu målades vitt och köksskåpet, också det i furu, blev av med överdelen för att skapa rymd och även den målades vit. Stolarna som var tunga att flytta på byttes ut mot Ikeas svarta Ingolf, stadiga men lätta.

Ikeas metervara "Gunilla" blev vackra gardiner som ramar in det stora fönsterpartiet.





Kan det tänkas bli en färgglad jul?



1 kommentar:

  1. Oj, precis en sån köksö som jag vill ha i mitt kök! Är den från Ikea?!? Berätta gärna mer!

    SvaraRadera